Cauta:     Cautare avansata
Rasfoiti dupa categorie:
Glosar | Pune o întrebareAlegere server SQL

Adauga comentariu
Vizualizari: 2278
Voturi: 0
Comentarii: 0
MySQL
MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date relational, produs de compania suedeza MySQL AB si distribuit sub Licenta Publica Generala GNU.
Licenta GNU GPL nu permite încorporarea MySQL în softuri comerciale; cei care doresc sa faca acest lucru pot achizitiona, contra cost, o licenta comerciala de la compania producatoare, MySQL AB.
Pentru a administra bazele de date MySQL se poate folosi modul linie de comanda sau, prin descarcare de pe internet, o interfata grafica: MySQL Administrator si MySQL Query Browser. Un alt instrument de management al acestor baze de date este aplicatia gratuita, scrisa în PHP, phpMyAdmin.
MySQL poate fi rulat pe multe dintre platformele software existente: AIX, FreeBSD, GNU/Linux, Mac OS X, NetBSD, Solaris, SunOS, Windows 9x/NT/2000/XP/Vista.

In continuare o traducere automata a modului de licentiere a MariaDB, preluata de pe situl producatorului obtinuta prin Google Translate:

MariaDB este o ramura a comunitatii dezvoltate a bazei de date MySQL, impulsul fiind mentinerea in comunitatea de statutul sau liber în conformitate cu GPL, spre deosebire de orice incertitudine de statutul de licenta în conformitate cu MySQL proprietatea sa Oracle. MariaDB este distribuit sub licenta GPL, versiunea 2.
Biblioteca-client MariaDB este, de asemenea GPL versiunea 2, dar are o exceptie FLOSS care va permite sa-l combine cu cele mai multe alte software-uri open source, fara conflict cu licenta lor, chiar în cazul în care licenta este incompatibila cu GPL.
MySQL 5.1.55 înainte de a avut, de asemenea, exceptia FLOSS aceeasi pentru bibliotecile-client C, dar fisierul exceptie si toate referintele la acesta au fost eliminate de catre Oracle în MySQL 5.1.55.
MySQL versiunea originala biblioteca-client a fost sub licenta LGPL, care a permis sa distribuiti biblioteca-client MySQL primare cu orice aplicatie.
Uz intern este gratuita Licenta GPL afecteaza numai cod pe care îl distribuie catre alte parti.
De utilizare interna în cadrul unei organizatii este complet gratuit si nu fac obiectul nici unei conditii. Nu exista nici un astfel de lucru ca "distribuire interne", care ar restrictiona utilizarea codului prin solicitarea ca aceasta sa fie GPLed.
Conectarea la un serviciu la distanta care ruleaza MariaDB (sau orice alt software GPL), în fundal este, de asemenea gratuit.
Pentru programele interne pentru care detineti toate drepturile de autor (e), nu exista practic nici un risc în folosirea software-ului GPL. Argumentul le puteti utiliza în apararea dumneavoastra este ca, daca software-ul a devenit GPL, ca parte a distributiei, voi ca detinatorul drepturilor de autor ar putea reveni imediat partea ta înapoi la drepturile de autor sa initiala. Nimeni nu are dreptul de a solicita va pentru a descoperi sau redistribui codul dvs. spre exteriorul organizatiei dumneavoastra, chiar daca le-ar fi distribuit pe plan intern în legatura cu GPL software-ul!
Daca avocatii dumneavoastra sunt preocupati de distributii software-ului în legatura cu bibliotecile GPL, între diferitele entitati juridice în cadrul organizatiei dumneavoastra, puteti rezolva aceasta problema prin distribuirea de componente si software-ul de GPL separat, si au entitate de alte combinându-le.
Distribuirea o cerere cu un conector MariaDB / client Aceasta sectiune este pentru cei care doresc sa distribuie MariaDB codul de biblioteca-client, dar nu pe server, cu applictions lor. Distribuirea o cerere de proprietate cu serverul de MariaDB / MySQL Atunci când se distribuie aplicatia dumneavoastra, împreuna cu MariaDB sau MySQL sunteti obligat (sau poate fi vazut de a fi legat de unele avocati) de GPL daca unele dintre urmatoarele afirmatii se aplica:
• Sunteti utilizati GPL cod de la MySQL legate direct de cererea dumneavoastra. (Ca si GPL clientului MySQL biblioteca).
• Cererea dvs. necesita server MariaDB de a lucra si fara a serverului MariaDB nu porneste sau are o functionalitate foarte limitata.
Problema cu biblioteca client poate fi evitata prin utilizarea una dintre solutiile mentionate mai devreme.
Daca cererea dumneavoastra functioneaza cu multe baze de date, fie nativ sau prin utilizarea unul din urmatoarele cadre sursa de date independente, atunci aveti posibilitatea sa distribuiti primare serverul de MariaDB cu cererea dumneavoastra, fara a fi afectate de GPL. Motivul pentru aceasta este ca MariaDB ar fi doar o componenta optionala, independent in distributia de software-ul si sectiunea 2 a GPL permite în mod explicit acest lucru.
PostgreSQL
Este un sistem de baze de date gratuit, lansat sub o licenta tip BSD, care ofera o alternativa la alte baze de date. PostgreSQL nu este controlat de nici o companie, îsi bazeaza dezvoltarea pe o comunitate raspândita la nivel global, precum si câteva companii dezvoltatoare.
Datorita licentei sale foarte liberale PostgreSQL poate fi folosit, modificat, si distribuit fara nici un cost pentru orice scop. (privat, academic sau chiar comercial).


 

Firebird

Firebird a fost creat ini?ial din codul sursa Borland Interbase 6.0. Este cod deschis si nu are o licenta duala.Nu conteaza daca îl folosesti într-un proiect comercial sau cu cod deschis Firebird este în totalitate gratuit.
Tehnologia Firebird este în folosinta de peste 20 de ani , ceea ce face ca Firebird sa fie un produs matur si stabil.
Sa nu va lasati pacalit de dimensiunea pachetului de instalare! Firebird este un foarte puternic Sistem de Gestiune al Bazelor de Date Relationale.Se pot crea baze de date de câtiva kiloocteti pâna la sute de gigaocteti cu performante bune si fara a fi nevoie de nici o întretinere!
Mai jos gasiti o lista cu cele mai importante caracteristici ale sistemului Firebird:
 

 • Suport complet pentru Proceduri Stocate si Triggeri 
 • Suport complet pt Tranzactii (ACID) 
 • Integritate Referentiala 
 • Arhitectura Multi Gernerationala (MGA) 
 • Foloseste putine resurse 
 • Un limbaj intern pentru Proceduri Stocate si Trigeri (PSQL) 
 • Suport pentru Functii Externe (UDF) 
 • Nu este necesar un Administrator de Baze de Date specializat (DBA) 
 • Nu este necesara nici o configurare speciala - Doar se instaleaza si se foloseste! 
 • Comunitate mare - si o multime de locuri pe internet de unde se poate obtine suport de calitate si gratuit 
 • Optional se poate folosi versiunea embedded pentru a crea cataloage de produse pe un CDROM sau versiuni de evaluare 
 • O multime de utilitare aditionale, incluzînd unelte grafice de administrare, aplicatii de replicare, etc.
 • Scrieri sigure pe disc cu recuperare rapida, nu este nevoie de loguri pentru tranzactii ! 
 • Metode variate de acces la baza de date prin : API nativ, drivere dbExpress , ODBC, OLEDB, provider .Net , driver JDBC nativ de tip 4 , modul Python , PHP, Perl, etc. 
 • Suport direct pentru sistemele de operare majore enumeram: Windows, Linux, Solaris, MacOSX. 
 • Backup Incremental 
 • Kituri pentru 64biti 
 • Implementarea cursoarelor in PSQL Încearca acum! Testarea Firebird este un lucru simplu. pachetul de instalare este mai mic de 5 Megaocteti (depinzând si de sistemul de operare folosit) si se instaleaza automat. 

Se poate descarca de pe site-ul principal Firebird.
De observat ca Firebird vine cu trei optiuni:
 

 1. SuperServer, 
 2. Classic si 
 3. Embedded. 

Se poate instala SuperServer daca nu stiti ce sa alegeti.
Classic este recomandat pentru sisteme cu mail multe procesoare (SMP) si pentru servere cu încarcare mare.
SuperServer îsi împarte memoria cache între conexiunile bazelor de date si folosette fire de executie pentru a procesa fiecare conexiune .
Classic porneste câte un proces server independent pentru fiecare conexiune creata. Versiunea embedded este o varianta incredibila a serverului.
Este un server întreg Firebird, împachetat în doar câteva fisiere .
Este foarte usor de trimis la clienti, deoarece nu este necesara o instalare separata a server-ului .
Este ideal pentru cataloage pe CDROM(DVDROM),aplicatii demo si desktop de sine statatoare.
Firebird vine cu un set de utilitare ce pot fi folosite din linie de comanda pentru a crea baze de date , afita statistici interne, a executa comenzi SQL si scripturi, a efectua backup-uri si restaurari, etc.
Daca preferati o unealta grafica , exista o multime de optiuni de unde se poate alege chiar versiuni gratuite.
Pe Windows , se poate porni Firebird ca serviciu sau în modul aplicatie .
Instalerul poate crea o icoana în Panoul de Control de unde se poate controla server-ul (se poate porni , opri ...etc)
Documentatie: Exista o multime de documente, FAQ-uri si articole care pot fi consultate de pe pagina site-ului principal Firebird.
De asemenea se poate verifica si daca exista o comunitate locala sau lista de discutii de unde se poate obtine ajutor în limba nativa.
Toata informatia descrisa aici se regaseste si pe site-ul Firebird.
Puteti verfica si www.firebirdnews.org pentru cele mai recente stiri în legatura cu proiectul Firebird .
Si pentru baze de date mari Unii oameni cred ca Firebird este un RDBMS(Sistem de gestiune al bazelor de date) care poate fi folosit doar cu baze de date mici având câteva conexiuni.
Este total gresit acest punct de vedere! Firebird este folosit cu baze de date mari si cu multe conexiuni concurente.
Un exemplu bun a fost  la Softool'06, unde Avarda (un ERP rusesc) functiona pe serverul Firebird2.0 Classic ce avea în medie 100 de conexiuni simultane ce accesau o baza de 120Gb cu 700 milioane de înregistrari! Serverul dispunea de 2 procesoare (Dell PowerEdge 2950) si de 6GB de RAM.

 

MSDEMicrosoft SQL Server 2000 Desktop Engine este o tehnologie care furnizeaza stocare locala de date într-un format compatibil cu Microsoft SQL Server 2000.
SQL Server 2000 Desktop Engine se utilizeaza, de asemenea, ca solutie de stocare de date la distanta.
SQL Server 2000 Desktop Engine functioneaza sub Microsoft Windows 2000 sau versiuni mai recente.
Este proiectat si optimizat pentru utilizare în sisteme de calcul mai restrânse, cum ar fi un computer cu un singur utilizator sau un server mic de grup de lucru.
SQL Server 2000 Desktop Engine se bazeaza pe acelasi motor de date ca SQL Server. Însa, spre deosebire de SQL Server, SQL Server 2000 Desktop Engine are o limita a dimensiunii bazei de date de 2 gigaocteti, iar când utilizeaza reproducerea tranzactionala, nu este un publicator de reproducere (deci poate actiona ca abonat la o reproducere).
Nu confundati SQL Server 2000 Desktop Engine cu SQL Server 2000 Personal Edition, care cuprinde un întreg set de instrumente de administrare si majoritatea functionalitatii SQL Server Standard Edition, fiind optimizat pentru utilizare personala ca produs separat.
Ca o baza de date server de grup de lucru, restrânsa. SQL Server 2000 Desktop Engine limiteaza la cinci seriile de interogari simultane active (denumite si fire de executie). Procesele de interogare ulterioare sunt dispuse într-o coada de catre SQL Server 2000 Desktop Engine si executate când urmatoarea serie este disponibila. Daca doriti sa vedeti de câte ori ati atins aceasta limita într-o baza de date SQL Server 2000, executati comanda DBCC CONCURRENCYVIOLATION.
Pentru informatii suplimentare despre volumul de lucru, serii si DBCC, veti documentatia SQL Server.
    * Ca abonat la reproducere într-un mediu de reproducere a bazei de date SQL Server. De exemplu, utilizatorii mobili lucrând la distanta din sediul principal, acceseaza si actualizeaza SQL Server 2000 Desktop Engine pe calculatoare portabile sau calculatoare deconectate, dar apoi conectându-se periodic la baza de date SQL Server principala pentru a reconcilia modificarile.
    * Pentru a dezvolta si a utiliza mai usor un proiect sau o aplicatie client/server pe un computer personal sau statie de lucru, modificând apoi informatiile de conectare în vederea conectarii la o baza de date SQL Server pe un server la distanta pentru testare si productie finala.
    * Ca baza de date de abonare locala pentru date offline. Pentru instalarea manuala a aplicatie, cand nu alegeti aplicatia monopost sau cea cu server inclus(unde copiati la clientii noi instalati fisierul Balanta.CF), in toate celelalte situatii va trebui sa instalati mai intii Serverul SQL ales. Instalarea acestuia este destul de simpla, daca se consulta mai intii paginile de suport a sitelui, in care veti gasi detaliat pentru fiecare server modalitatea de obtinere si tutorialul de instalare. Deoarece unele din serverele acceptate sunt comerciale, nu se ofera un program de instalare a serverului SQL, exceptia fiind aplicatia monopost cu serverul Firebird si aplicatia de retea cu serverul Postgresql . Va trebui sa retineti la instalarea serverului datele necesare la conectarea aplicatiei cu acesta.
Pentru instalarea cu utilizare prin internet a aplicatiei, consultati tutorialul despre aplicatii distribuite teritorial. In cadrul acesteia aflati cum puteti instala un server SQL accesibil prin internet - respectiv creere unui nume de domeniu dinamic.

Retea
Intii se va instala Serverul SQL ales, este bine sa consultati pasii de pe pagina de suport ai www.gestiune-sql.ro. La instalarea serverului trebuie sa retineti parametrii de conectare: numele calculatorului pe care faceti instalarea ( nume, ip sau domeniu), portul, daca nu este cel implicit al serverului SQL, numele de utilizator si parola. Toti acesti parametrii vor fi necesari la realizarea conectarii aplicatiei la acesta. In cazul MsSQL si MySQL trebuie sa descarcati librariile de conectare la serverul a aplicatie, le gasiti de regula in directorul bin al serverului proaspat instalat, si sa le copiati in directorul Windows\system32, acestea sunt:
Descarcam urmind acest link biblioteca de acces a aplicatiei la MySQL si o copiem in directorul system32 a sistemului de operare pe calculatorul pe care urmeaza sa instalam aplicatia http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?libmysql. Dupa instalarea serverului, se poate instala si aplicatia balanta, pe care o configuram cu numele de utilizator si parola aleasa inainte.

Descarcam urmind acest link biblioteca de acces a aplicatiei la MSDE (MsSQL2000) si o copiem in directorul system32 a sistemului de operare pe calculatorul pe care urmeaza sa instalam aplicatia
http://www.dlldll.com/ntwdblib.dll_download.html

Pentru serverele PostgreSQL si Firebrid, aplicatia client de retea are incluse bibliotecile necesare si le copie la instalarea pe calculator.

Acum urmeaza sa o configurati aplicatia. Din Meniu->Editare->Conectare aveti o fereastra de forma:

graphic

Atentie :Nu trebuie configurata aplicatia monopost, ea este deja configurata !

Pentru a va conecta la un server SQL, urmati urmatorii pasi:
1)Alegeti protocolul, numele de protocol sunt suficient de sugestive si se refera la serverul SQL la care doriti sa va conectati. Intii se instaleaza serverul SQL si apoi aplicatia.
Serverul SQL se instaleaza de Dvs. urmand tutorialele de instalare, daca nu reusiti, puteti sa apelati la noi folosind pagina de contact.

Serviciul de instalat server SQL si setarile pentru aplicatii distribuite teritorial nu sunt incluse in pretul aplicatiei. Datorita restrictiilor impuse de MySQL, biblioteca de conectare la acesta nu este inclusa in aplicatie, ea se gaseste in directorul "bin" al directorului de instalare a serverului MySQL sau se poate descarca de urmind locatia indicata in pagina de suport destinata serverului MySQL.
La Catalog/Schema in general e trecut numele bazei de date, daca sunteti la conectarea din retea si nu ati definitivat inca conectarea, sunt trecute implicit valorile de conectare la o baza a serverului existenta stabilit de protocol:
         Numele de baze Implicite:
·    postgres - pentru PostgreSQL
·    master - pentru MsSQL
 •     SYSDBA - pentru Firebird
·    mysql - pentru MySQL 

Numele de utilizator implicite sunt:
·    postgres - pentru PostgreSQL
·    sa - pentru MsSQL 
·    root - pentru MySQL 


 

Altele din aceasta categorie
document Instalare Program
document Ce deosebire este intre a tine gestiunea stocurilor cu un program separat si a lucra cu un sistem de gestiune si contabilitate precum Balanta Profesional ?
document Programul Balanta Profesional respecta legislatia in vigoare?
document As dori sa stiu daca cu programul Balanta Profesional pot tine contabilitatea primara a societatii
document Am un magazin alimentar si fac zilnic foarte multe plati catre furnizori atat cu numerar cat si cu CEC si BO, in Balanta Profesional pot tine o evidenta a acestor plati?
document Am o casa de marcat si as dori sa stiu daca se poate conecta cu programul d-voastra?
document Programul Balanta Profesional contine si Jurnalele pentru vanzari si aprovizionari care se listeaza lunar?
document Care sunt cerintele minime de rulare?
document Stocuri si Solduri Initiale
document Aplicatii distribuite teritorial
document Instalare manuala Program
document Instalare MSDE
document Gazduire Gratuita Magazin Online Balanta Web
document Tutorial instalare MySQL
document Gestiune Magazin Online
document Scurt exemplu
document Cum pot schimba numele unui furnizor sau client
document Folosirea filtrelor si sortarii in tabela
document TVA la incasare
document Schimbari in structura programelorRSS

2017 All Rights Reserved | by: www.gestiune-sql.ro