Instalarea

 Top Next


Instalare Program
Cu exceptia aplicatiei Monopost, in toate celelalte situatii va trebui sa instalati mai intii Serverul SQL ales. Instalarea acestuia este destul de simpla, daca se consulta mai intii paginile de suport a sitelui, in care veti gasi detaliat pentru fiecare server modalitatea de obtinere si tutorialul de instalare. Deoarece unele din serverele acceptate sunt comerciale, nu se ofera un program de instalare a serverului SQL, exceptia fiind aplicatia monopost cu serverul Firebird si aplicatia de retea cu serverul Postgresql . Va trebui sa retineti la instalarea serverului datele necesare la conectarea aplicatiei cu acesta.
Pentru instalarea cu utilizare prin internet a aplicatiei, consultati tutorialul despre aplicatii distribuite teritorial. In cadrul acesteia aflati cum puteti instala un server SQL accesibil prin internet - respectiv creere unui nume de domeniu dinamic.
Monopost
Aplicatia monopost foloseste ca server SQL Firebrid 2.0 , daca doriti sa faceti salvari periodice a datelor este suficient copierea fisierului GeoService.GDB din directorul aplicatiei pe un suport de arhivare precum si folderul Firme. Refacerea bazei de date se face prin, depinde cit de grav este incidentul, rescrierea fisierelor sau reinstalarea aplicatiei urmata de suprascrierea fisierelor.

Versiunea 1.0.2.4 permite refacerea aplicatiei fara a afecta datele existente. Daca nu dispuneti de conexiune la internet, pentru a face actualizarea din program, descarcati setupul si faceti reinstalare, datele dvs. vor fi in siguranta.
Transferul intre versiunea monopost si cea de retea se poate face prin backup si restaurarea datelor pe alt server SQL, dupa ce ne-am asigurat ca am creat o baza de goala pe acel server.
Retea
Intii se va instala Serverul SQL ales, este bine sa consultati pasii de pe pagina de suport ai www.gestiune-sql.ro.
La instalarea serverului trebuie sa retineti parametrii de conectare: numele calculatorului pe care faceti instalarea ( nume, ip sau domeniu), portul, daca nu este cel implicit al serverului SQL, numele de utilizator si parola. Toti acesti parametrii vor fi necesari la realizarea conectarii aplicatiei la acesta. In cazul MsSQL si MySQL trebuie sa descarcati librariile de conectare la serverul a aplicatie, le gasiti de regula in directorul bin al serverului proaspat instalat, si sa le copiati in directorul Windows\system32, acestea sunt:

Descarcam urmind acest link biblioteca de acces a aplicatiei la MySQL si o copiem in directorul system32 a sistemului de operare pe calculatorul pe care urmeaza sa instalam aplicatia http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?libmysql. Dupa instalarea serverului, se poate instala si aplicatia balanta, pe care o configuram cu numele de utilizator si parola aleasa inainte.

Descarcam urmind acest link biblioteca de acces a aplicatiei la MSDE (MsSQL2000) si o copiem in directorul system32 a sistemului de operare pe calculatorul pe care urmeaza sa instalam aplicatia http://www.dlldll.com/ntwdblib.dll_download.html

Pentru serverele PostgreSQL si Firebrid, aplicatia client de retea are incluse bibliotecile necesare si le copie la instalarea pe calculator.

Acum urmeaza sa o configurati aplicatia. Din Meniu->Editare->Conectare aveti o fereastra de forma:

graphic

Atentie :Nu trebuie configurata aplicatia monopost, ea este deja configurata !

Pentru a va conecta la un server SQL, urmati urmatorii pasi:
1)Alegeti protocolul, numele de protocol sunt suficient de sugestive si se refera la serverul SQL la care doriti sa va conectati. Intii se instaleaza serverul SQL si apoi aplicatia.
Serverul SQL se instaleaza de Dvs. urmand tutorialele de instalare, daca nu reusiti, puteti sa apelati la noi folosind pagina de contact.

Serviciul de instalat server SQL si setarile pentru aplicatii distribuite teritorial nu sunt incluse in pretul aplicatiei. Datorita restrictiilor impuse de MySQL, biblioteca de conectare la acesta nu este inclusa in aplicatie, ea se gaseste in directorul "bin" al directorului de instalare a serverului MySQL sau se poate descarca de urmind locatia indicata in pagina de suport destinata serverului MySQL.
La Catalog/Schema in general e trecut numele bazei de date, daca sunteti la conectarea din retea si nu ati definitivat inca conectarea, sunt trecute implicit valorile de conectare la o baza a serverului existenta stabilit de protocol:
         Numele de baze Implicite:

    postgres - pentru PostgreSQL

    master - pentru MsSQL

  •     SYSDBA - pentru Firebird

    mysql - pentru MySQL 


Numele de utilizator implicite sunt:

    postgres - pentru PostgreSQL

    sa - pentru MsSQL 

    root - pentru MySQL 

 


Doar pentru Firebrid exista si o parola implicita - masterkey. Fiecare server are o baza de date implicita, pentru a se putea valida conectarea.
Daca ati folosit valoarea implicita pentru port a serverului, puteti sa lasati 0, programul cunoaste portul implicit pentru un anumit protocol, daca nu, folositi valoarea data la instalarea serverului.
2)Scrieti Hostul, adica numele calculatorului pe care ati instalat serverul.
Se poate afla cu utilitarul  HOST.EXE instalat si el in directorul aplicatiei. Se va executa de pe calculatorul pe care este instalat serverul. Ne va da trei nume posibile de host la alegere.
Pentru conectarea prin intermediul internetului este mai bine sa avem un nume de domeniu (dynamic DNS-gratuit), deoarece e posibil ca adresa afisata de program sa se schimbe in timp, in functie de modul de gestionare a adreselor de catre furnizorul de servicii de internet la care sunteti abonati.
Trei metode pentru host, pe care o folosim ?  Prima o folosim intr-o retea de dimensiuni mici sau locale, a doua in retea de dimensiuni mari, care are mai multe subretele, iar a treia pentru acces prin internet la serverul sql, asa numitele aplicatii distribuite teritorial. Puteti fi in alta tara, dar sa aflati situatia financiara a firmei de acasa.
In general cele trei: Catalog, Schema si DataBasese complecteaza cu aceeasi valoare.
Parola pentru server si numele de utilizator, sunt cele alese de dvs. la instalarea serverului SQL, daca este vorba de aplicatia monopost acestea sunt SYSDBA si parola masterkey .

3)Dupa ce ati completat campurile , lasind pentru Catalog,Database si Schema valorile puse de program, a venit timpul sa testam conectarea la baza de date implicita a serverului. <Test Conexiune>
Daca am reusit, se va aprinde iconul cu becul, daca nu, va trebui sa verificam ce nu merge, valorile sunt corecte ? exista un firewall intre cele doua calculatoare, blocheaza ceva conectarea ?
Dupa ce raspundem la aceste intrebari, putem trece mai departe. Pentru acces prin internet, recomand folosirea la server a portului 143, este implicit portul de IMAP, o posta prin interfata web, pe care majoritatea providerilor de internet nu o blocheaza. Asta daca fireste nu o folositi dvs. in scopul ei initial, de posta prin interfata web.

4)Creerea bazei de date. De data asta este simplu apasam <Creeaza Baza>, suntem invitati sa incarcam baza de date.
Ceea ce se intimpla de fapt, se creeaza pe serverul SQL o baza de date cu numele GeoService, care devine implicita pentru program.

5)Incarcam baza de date. Acesta este un fisier cu extensia .SQL, care la instalarea aplicatiei de retea este pus in directorul \Update al aplicatiei. De fapt acolo gasiti de fapt 4 astfel de fisiere, cite unul de fiecare tip de server: MySQL, MsSQL, PostgreSQL,Firebird. Il veti alege pe cel ce corespunde serverului aplicatiei dvs.

Acum am terminat conectarea, vom reveni la aceasta casuta de dialog doar daca vom upgrada baza de date a serverului.


Actualizarea
Actualizarea aplicatie se poate efectua in doua moduri. Daca dispuneti de o conexiune la internet pe calculatorul pe care se afla instalata aplicatia se poate alege din modulul Intretinere->Actualizare. Avantajul acestei metode consta in simplicitate si in faptul ca sunteti anuntati de actualizarile disponibile.

 

       Dupa cum se observa in imagine, in cazul aparitiei unei versiuni noi va apare pe bara inferioara o notificare, care precizeaza actualizarea disponibila. Daca mutati sageata mouselui pe acesta notificare si dati click, va apare un balon informativ care va va preciza continutul actualizarii.

      A doua metoda de a efectua actualizarea, in cazul in care nu aveti disponibila o conexiune la internet pe calculatorul pe care pe care este instalata aplicatia. In acest caz puteti consulta  paginile forumului privind modificarile aduse aplicatiei si descarca setupul aplicatiei pe care in puteti instala peste aplicatia existenta. In cazul versiunii de retea, veti descarca clientul de retea. E indicat sa faceti instalarea pe fiecare statie unde exista instalata aplicatia, pentru a nu exista versiuni diferite ale aplicatiei in statii diferite. In cazul acesta este posibil ca aplicatiile neactualizate sa nu functioneze corespunzator.

    Un caz aparte il reprezinta trecerea de la o vesiune inferioara a aplicatiei la o versiune superioara. Acest gen de actualizare este gratuita, dar necesita masuri suplimentare de siguranta. In acest scop este recomandat sa faceti o salvare a bazei de date, eventual si a aplicatiei. In cazul variantei monopost este suficient sa faceti o copie a directorului aplicatiei cu subfolderele corespunzatoare. In cazul aplicatiei de retea, prima lansare a unei aplicatii client actualizata va face modificarile necesare trecerii de la o versiune la alta. Nu este recomandat sa lansati simultan mai multe aplicatii in acesta faza. Dupa actualizarea bazei de date, clientii cu versiuni inferioare ar putea sa functioneze necorespunzator.

Obs. Aplicatia monopost va functiona si in noua locatie unde ati efectuat copierea sa, daca este pe acelasi calculator unde se afla si directorul initial.