Salvare si Refacere

Previous Top 


Salvare si Refacere
Periodic este necesar sa efectuati salvari ale datelor.Salvarea datelor se face intr-un fisier text cu extensia SQL sau mai nou ZIP. Acesta este de fapt un fisier arhiva ce contine un script SQL cu toata informatia bazei de date a aplicatiei. Deoarece contine inclusiv structura bazei de date, o puteti folosi usor pentru transferul de pe un server SQL pe altul a aplicatiei. Pentru a transfera datele aplicatia pe alt server, debifati optiunea <cu stergerea tabelelor> la salvarea datelor. Alegerea tipului serverului SQL - in functie de serverul pe care dorim refacerea datelor aplicatiei - cel curent este cel folosit in parametrii <Configurare>.
La salvare trebuie sa asteptam pina cind aplicatia termina de creeat scriptul dupa care il salvam cu numele indicat de program. Putem sa minimizam fereastra care efectuiaza salvarile, marind astfel viteza de salvare ( nu se mai afiseaza scriptul decat la final).


Refacerea pe acelasi server - doar in cazuri exceptionale - si se foloseste cu salvarile cu optiunea <cu stergerea tabelelor> bifata.
In cazul unui incident, este recomandat reinstalarea serverului si incarcarea in faza de creere a bazei de date <Incarca Baza> a scriptului generat anterior prin salvare fara optiunea <cu stergerea tabelelor>.

Fisierul de arhiva cuprinde in afara de scriptul SQL si fisiere de tip JPG ale articolelor, precum si cele din configurarea facturilor, imagini de fundal si sigla societatii.

Pentru tipul mai vechi de salvari, care contineau doar fisierul SQL, va trebui sa precizam ca folosim tipul SQL la alegerea fisierului de refacere.

Metode Alternative de Salvare si Refacere
Fiecare server SQL are si propriile instrumente de salvare si reface a bazei de date. In continuare vom prezenta pe scurt care sunt acestea:

Firebird:

GBAK este un instrument de linie de comandă pentru backup şi restaurare a unei baze de date complete.

GBAK este capabil de a efectua o copie de rezervă, în timp ce baza de date este in lucru.

Nu este nevoie să închideţi baza de date în timpul unei GBAK.GBAK va crea o imagine consecventă a bazei de date în momentul în care începe să ruleze.

Executie:

gbak <options> -user <username> -password <password> <source> <destination> gbak <Opţiuni>-user-<nume-utilizator> parola <parola> <source> <destination>

Backup

Pentru copii de rezervă, <source> este baza de date pe care doriţi să back-up, <destination> este numele fişierului de rezervă.

Numai SYSDBA sau proprietarul bazei de date poate efectua o copie de rezervă. Pentru baze de date multi-fişier, specifica doar numele fişierului mai întâi ca numele bazei de date.

Restore

Pentru restaurare, <source> este fişierul de backup şi <destination> este numele bazei de date care urmează să fie construit din fişierul copie de rezervă.  Va trebui să specificaţi opţiunea-c pentru a restabili.

MsSQL:

Enterprise Manager

MySQL:

Puteţi utiliza mysqldump pentru a crea o copie de rezervă a bazei de date simplu folosind următoarea sintaxă.

    mysqldump -u [username] -p [password] [databasename] > [backupfile.sql] mysqldump-u [nume de utilizator]-p [parola] [databasename]> [backupfile.sql]

          o [username] -  aceasta este baza de date numele dvs. de utilizator

          o [password] -  aceasta este parola pentru baza de date

          o [databasename] - numele bazei de date

          o [backupfile.sql]  - dosarul la care copii de rezervă ar trebui să fie scrise.

Dump va conţine toate declaraţiile SQL necesare pentru a creea şi popula tabelul cu baza de date.

PostgreSQL:

Folosim pg_dump ca comanda, astfel:

 

pg_dump -h db_server -U db_user -W db_name > db.20070725.dump

Cu acest pg_dump:

    * Conectarea la un server Postgres numit "db_server".

    * Conectarea ca utilizator Postgres "db_user".

    * Forţarea o parolă prompt cu "W".

    * Dumping baza de date Postgres (o "Postgres dump" a bazei de date), numit "DB_Name".

    * Trimitere ieşire Postgres într-un fişier numit "db.20070725.dump".