Editare Jurnale

Previous Top Next


Editare Jurnale

graphic
Se pot edita urmatoarele jurnale:

    Jurnal Vanzari - cu facturile de vanzari

    Vanzari Clienti Incerti

    Cumparari marfa - special

    Consumabile*

    Inventar Marfa*

    Mijloace Fixe*

    Mijloace Investitii*

    Jurnal Avans Furnizori

    Delegatii

    Prestari Servicii (furnizori)

    Diverse (achizitii)

    Regularizari TVA (discount, taxare inversa)

    Amortizari Inventar*
Toate Jurnalele notate cu * nu pot fi modificate la datele privind factura, data ei sau valoarea. Aceste jurnate sunt doar pentru cotarea facturilor de materiale, consumabile sau inventar sau pentru precizarea unor date suplimentare, cazul mijloacelor fixe, investitii sau inventar. Daca valorile nu corespund cu cele din factura, trebuie refacut nirul. Datele initiale sunt generate automat de program la introducerea datelor din facturile de achizitie.
Programul permite stabilirea valorilor implicite pentru cotarea facturilor din jurnale. Daca le folositi, la creerea nirului, datele ce apar in aceste jurnale sunt automat cotate cu valorile implicite selectate.

Dupa cum se observa in imagine, jurnalele de materiale (marfa, consumabile, inventar , etc.) care sunt actualizate de catre creerea nirurilor prevad existenta unor valori implicite pentru campurile Debit_Credit, Credit si Debit. Pentru a evidentia facturile deja cotate de cele ce nu au fost inca cotate de catre contabil, in practica se poate folosi ca una din aceste valori sa ramana necompletata. Acesta se poate realiza prin introducerea in nomenclatorul de conturi a unei inregistrari goale si selectarea acesteia pentru valoarea respectiva. Semnificatia acestor campuri implicite este urmatoarea

Exemplu productie(gestiune depozit):

Intrari materie prima

 %  =   401                                   - Credit

301      Achizitia de materii prime     - Debit_Credit

4426      TVA aferent

Iesirea de materii prime

 601 = 301 Consumul de materii prime unde 601 este -Debit

Pentru vanzarile cu amanuntul. Marfurile ajung cu factura(gestiune magazin):
Intrare
% = 401     - Credit
371            - Debit_Credit
4426
- inregistrarea adaosului comecial :

371 = %
378
4428

Iesire

% = 371
607          -Debit
378
4428

Desi se complecteaza automat cu valorile implicite, aceste valori pot fi modificate pentru fiecare inregistrare in parte. Observam ca factura genereaza nirul si se imparte in jurnale in functie de destinatia materialelor din factura. In functie de destinatie, grupat acestea se coteaza. La plata facturii, acesta apare afisata de program in forma globala, desi in vederea cotarii este divizata. Fiecare jurnal genereaza un raport lunar ce permite creerea de note contabile automate ce se pot introduce in balanta.

In jurnale coloanele albastre sunt modificabile individual ( vezi culoarea capului de tabel pentru Debit_Credit).

In functie de tipul de gestiune ( doar pentru jurnalul de cumparari marfa ) programul genereaza rapoartele, la cele de tip magazin se introduce si valorile aferente adaosului comercial.